Cable Partners & Hurkmans: Goed vur mekaar

Cable Partners & Hurkmans: Goed vur mekaar

 

Hurkmans Groep is een Brabants familiebedrijf opgericht in 1959 en gespecialiseerd in de realisatie van boven- en ondergrondse infra-projecten. Leidingen voor water, warmte en gas en kabels ten behoeve van elektriciteit, data en media. Cable Partners werkt sinds 2011 samen met deze partij en in dit artikel legt Johan van Otterdijk, commercieel manager, uit wat onze samenwerking zo uniek maakt.

 

Hurkmans is klein begonnen. Toen Johan in 1998 bij de club kwam, werkten er nog maar 60 man. Hij vertelt: “Oorspronkelijk verzorgde we voornamelijk graaf- en montagewerkzaamheden voor het Nutsbedrijf Regio Eindhoven (NRE, nu Enexis) en Brabant Water in de regio Zuid-Oost Brabant. Met name in de periode 2006 – 2012 heeft het bedrijf een enorme groei ingezet door het aannemen van grote raamcontracten voor de energie- en waterbedrijven in het Zuiden van het land. Daarnaast is in deze jaren de ambitie gerealiseerd om naast de werkzaamheden vanuit raamovereenkomsten ook projecten op de vrije markt te gaan aannemen en realiseren.”

 

Inmiddels heeft Hurkmans in 2019 haar zestigjarig jubileum gevierd. “Geweldig om te mogen zien wat voor groei het bedrijf heeft doorgemaakt. Dagelijks zijn we tegenwoordig met zo’n 550 mensen aan het werk, inclusief onze partners.” Hurkmans Groep bestaat inmiddels uit de bedrijven Hurkmans, Ockhuizen, Mart Geers en Holland Drilling waarmee het dienstenpakket voor onder- en bovengrondse infra in de volledige breedte aanwezig is binnen de groep.

 

Samen de markt veroveren

Tijdens de bouwcrisis van 2008 en de jaren erna, liep het werk vanuit de raamcontracten terug en besloot Hurkmans zich meer richten op het aannemen van projecten en de commerciële sector. Denk hierbij aan onder andere vakantieparken, zorgcentra en pretparken.

 

Voor deze projecten zocht Hurkmans de juiste partners. “En daar kwam Jan Voermans van Cable Partners om de hoek kijken. Eigenlijk was onze vraag: ‘In steeds meer van onze projecten hebben wij kabel nodig.’ We wilden meer gaan doen op elektra-gebied, maar kwamen er niet tussen. Dat was de aanleiding van ons eerste contact. En al meteen werd duidelijk: Als we samen willen, dan zullen we echt sámen moeten. Dan moeten we samen onze creativiteit en oplossingen bundelen, samen beter zijn dan de concurrentie.”

 

Voor Cable Partners was dit nieuw en had destijds geen klanten als Hurkmans. Maar we zijn dit gewoon gaan doen, met samen hetzelfde doel: die markt veroveren!

 

Kennisverschuiving

Waar 10 jaar geleden de kennis en expertise nog enkel zat bij het energie- en waterbedrijf, is deze nu ook aanwezig bij de aannemers zoals Hurkmans. Johan licht toe: “Tegenwoordig pakken we ook het engineering-vraagstuk op, dat vragen opdrachtgevers steeds vaker. Daarnaast krijgen we een meer adviserende rol. Onze kennis op het gebied van uitvoering delen we in (bouwteam-)projecten. Hurkmans werkt op deze manier veel meer samen met haar opdrachtgevers en worden elkaars krachten optimaal benut. Ook als bedrijf zijn we daarin meegegroeid. Ons bestaansrecht is dat wij met oplossingen komen en deze realiseren. De uitdagingen die we op dit moment hebben, zijn gigantisch met de energiemarkt en drinkwaterproblematiek. Nu lossen we niet alleen technische problemen op, maar denken ook mee in marktuitdagingen. Dat doen wij echt samen met onze hele club. Alle lagen van dit bedrijf dragen daarin bij.”

 

Belangrijk is dus dat er kennis verwacht wordt van de toeleveranciers. “Deze kennis bij Cable Partners is voor ons echt een meerwaarde.” Als iets eigenlijk helemaal niet kan, geven we dat aan én komen meteen met een oplossing. “Bij Cable Partners zijn het geen dozenschuivers. Wij hebben daar contact met mensen die van wanten weten. Ook Jan heeft kennis van zaken, wat erg prettig werkt. We leren van elkaar en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Wij kunnen samen turnkey projecten aan.”

 

Samen op ontdekkingstocht

Het eerste grote project dat we samen deden was Strijp in Eindhoven, in 2011. Dat was een commercieel project, multidisciplinair. Daarna volgden nog vele projecten, van groot tot klein. “Wij zijn trots op alles wat we tot nu toe samen gerealiseerd hebben. Onze manier van samenwerken, als sparringpartner en onze werkwijze hierin heeft zich bewezen met veel tevreden opdrachtgevers tot resultaat.”

 

Samen hebben we alle disciplines aangelegd onlangs op project de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. We zijn begonnen met laagspanning, maar hebben ook uiteindelijk de middenspanningskabels, databekabeling, projectieschermen, echt van alles. Zij wilden iets unieks en dat is er gekomen. “Omdat de plannen vooraf nog niet duidelijk waren en wensen tijdens het project werden bijgesteld, hadden we partners nodig die ook flexibel waren, snel konden schakelen. Daarvoor waren we bij Cable Partners aan het juiste adres.”

 

Aanvankelijk werd ons gevraagd of we konden meedenken in het bepalen van de kabeldiameters, dus het maken van kabelberekeningen en advies gegeven op het gebied van materialen. Vervolgens kwamen er allerlei praktische vragen onze kant op. Denk hierbij aan advies over toegangscontroletechniek, woningaansluitingen, beveiliging etc. Johan vertelt: “Het project veranderde continu en dat zorgde ervoor dat dingen die bedacht waren, helemaal niet meer konden. Ook hierin bleek de samenwerking en flexibiliteit van Cable Partners een duidelijke meerwaarde.”

 

Slagvaardigheid

“Naast het feit dat Cable Partners de nodige kennis in huis heeft, is het ook een heel slagvaardige partij. Het contact is laagdrempelig, de bereikbaarheid is top en de offerte komt ook heel snel binnen, het tempo zit erin. Alle medewerkers van Cable Partners kennen ons inmiddels, dat werkt heel gemakkelijk. Deze slagvaardigheid past heel goed bij onze instelling naar onze klanten toe.”

 

Voorraadhoudend

Tot slot weet Johan nog een belangrijke pijler te noemen in onze samenwerking. “Wat voor ons ook erg prettig werkt, is dat Cable Partners voorraadhoudend is. Zo staat al veel kabel gereserveerd, ondanks we samen weten dat deze niet allemaal afgenomen gaat worden. Zoals eerder toegelicht verandert gedurende het project vaak nog wat. Daarin moet er snel geschakeld worden. Elk project is weer anders, met andere wensen en eisen. Waar er de ene keer alles op lengte geleverd moet worden, is het bij het volgende project weer anders.”

 

Ook vanuit onze kant is dit een samenwerking die naadloos past bij onze aanpak en onze mensen. Er is in al die tijd nog nooit een kink in de kabel gekomen, en gaan er dus ook voor om nog veel mooie projecten samen te realiseren in de toekomst!

Terug naar projecten